Publisert av: himmelfall | 29.10.09

Lasagne

Som anonsert før helgen, hadde vi en aldri så liten italiensk aften på fredag. Her kommer en liten rapport.

Det finnes tusen måter å lage lasagne på, men i ekte Slow Food ånd skal det meste lages fra bunnen av. Det tar tid, men resultatet er ikke til å sammenligne med ting du får i pulverform (fy skam). Nå har alt en grense, så kjøttdeig og pasta ble det ikke tid til å lage selv denne gangen. Det får bli senere.

I korte trekk består lasagne av tomatsaus, hvit saus, pastaplater, kjøttdeig og ost. Start med tomatsausen, den blir nemlig bedre jo lengre den får koke. Sprett vinen du skal servere. Kokken trenger også påfyll underveis. «Svett» litt finhakket chili, hvitløk, løk og selleri i en blanding av smør og rapsolje. Etter noen minutter heller du over to bokser hermetiske tomater. Etter å ha prøvd oppskriften på den utmerkede tomatsausen fra ordentligmat.no har jeg blitt en fan av tomatene fra Mutti. Dessverre hadde jeg bare en boks liggende, men coop’s tomater med oregano og basilikum ble redningen. Kok sausen så lenge du orker, minmun en halv time. Krydre med salt, pepper og urter. Basilikum funker selvfølgelig utmerket. Smak på sausen og kjenn hvordan smaken forandrer seg med koketiden.

tomatsaus

Mens tomatsausen koker lager du hvit saus og steker kjøttdeig. Steker, ikke koker! Ikke glem å prøvesmake vinen, men pass på at det blir litt igjen til serveringen. Hvit saus, eller béchamel, lages ved å varme litt smør og blande inn like mye hvetemel. Spe gradvis med melk til konsistensen er passe (ikke suppe, ikke grøt) og kok til melsmaken er borte (minimum ti minutter). Krydre med salt, pepper og muskat. Ta sausen av varmen og bland inn en eggeplomme og litt revet parmesan. Som alltid, smak på det du lager. Nydelig!

multitasking

Bland den stekte kjøttdeigen i den ferdigkokte tomatsausen. Smør en ildfast form med litt olje og legg lagvis tomatsaus og pastaplater (saus nederst). Jeg brukte pastaplater fra Barilla. På det øverste laget med pastaplater legges den hvite sausen. Til slutt kjører du på med ost etter eget ønske. Mozzarella og parmesan er ikke helbom. Stek lasagnen på 200 grader i 20-25 minutter. Da ser den sånn ut.

lasagne

Server herligheten med salat og brød. Til italiensk lasagne passer det naturlig nok bra med italiensk rødvin. Det meste fra Barbera, Valpolicella eller Montepulciano funker. Etter råd fra vinorakelet falt valget på Valpolicella Ripasso Torre del Falasco 2007. Fyldig og god vin. Alt i alt en vellykket italiensk aften.

italiensk aften

Reklamer

Responses

  1. Så godt ut:)

  2. Når kjæm biffsnaddern??


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: